Imprumutul si clauzele contractului de imprumut

Home / Imprumutul si clauzele contractului de imprumut

Stii cum sa-ti calculezi dobanda la imprumutul acordat?

Daca imprumuti o suma de bani, pe langa obligatia de restituire a sumei imprumutate, imprumutatul mai trebuie sa execute si o alta prestatie patrimoniala in favoarea imprumutatorului. Prestatia secundara poarta denumirea de dobanda remuneratorie.
In cazul contractului de imprumut avem doua tipuri de obligatii: obligatia de restituire si obligatia de a plati dobanda. Orice tip de prestatie poate alcatui obiectul obligatiei de a plati dobanda, spre exemplu si alte bunuri pot fi prestatie secundara.
Potrivit art. 1 alin (5) din O.G. nr. 13 din 2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, prin dobanda se intelege si alte prestatii.
Denumirea de dobanda remuneratorie o intalnim si in cazul in care trebuie restituita o suma de bani la termen, iar pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei aceasta se calculeaza.
Chiar daca nu a fost prevazuta in mod expres obligatia de a plati dobanda remuneratorie, aceasta se subintelege.
Potrivit art. 2169 C.civ. in lipsa de stipulatie contrara, suma imprumutata este purtatoare de dobanzi din ziua remiterii sale catre imprumutat. Cum calculam dobanda? Se inmulteste rata dobanzii cu capitalul imprumutat si cu durata prevazuta de parti intre remiterea capitalului si scadenta obligatiei de restituire. Rata dobanzii este un coeficient stabilit pe unitate de timp. Partile stabilesc cuantumul dobanzii, in lipsa urmand a se aplica regulile de la dobanda legala. Potrivit textului normativ mentionat, dobanda trebuie stabilita prin act scris. Potrivit clauzei, partile stabilesc intinderea dobanzii. Fara inscris, obligatia de a plati dobanda subzista. Dar se considera ca partile nu au luat in vedere intinderea dobanzii, astfel incat se vor aplica regulile de la dobanda legala.
Dobanda remuneratorie se plateste la expirarea perioadei pentru care a fost calculata. Dar partile pot prevedea plata anticipata a dobanzii.
Regula este ca dobanda remuneratorie sa poarte numai asupra capitalului, iar nu si asupra dobanzilor corespunzatoare folosintei acestui capital. Dar partile pot sa se inteleaga asupra contrariului.
In cazul in care suma de bani nu se restituie la timp, se aplica dobanda penalizatoare care poate fi in mod liber stabilita de parti. In lipsa unei conventii, se aplica dobanda penalizatoare legala. Este important de retinut faptul ca dobanzile penalizatoare nu se pot capitaliza. Astfel de dobanzi se aplica si asupra dobanzilor remuneratorii atunci cand imprumutatul le datoreaza de la scadentele lor respective. Chiar daca s-a cauzat un prejudiciu mai mic impumutatorului, imprumutatul este obligat sa plateasca fara a putea sa dovedeasca acest fapt.

Leave a Comment